Todhasosiegata
Image default
Kinderen

Eerste schooldag van je kind? Hier moet je op letten!

Een bijzondere dag! Je kind gaat voor het eerst naar school en dit is een spannende dag voor je zoontje of dochter. Een kind vind het spannend, maar als ouder is dit ook een spannende en mooie dag. Deze dag wil je zo goed mogelijk laten verlopen, en daarom is het goed om op een aantal punten te letten. Deze punten worden verder in deze blog beschreven.

Bereid je kind goed voor

Voordat een kind wordt geaccepteerd voor een basisschool moet je kind zindelijk zijn. Zindelijk betekent dat je kind zelfstandig naar de wc kan gaan en dus niet meer de luier nodig heeft of in de broek plast. Als dit nog niet het geval is dan zijn er scholen die het kind niet accepteren en andere scholen zoeken met jou als ouder daar nog een oplossing voor. Naast de zindelijkheid is het ook belangrijk om de eerste dagen naar de eerste schooldag de situatie thuis rustig te houden. Extra spanning kan er namelijk voor zorgen dat een peuter gestrest aan een nieuw avontuur begint. Voor de rest is het handig om bepaalde bijzonderheden, zoals gezondheidsproblemen al te melden bij de school en de leerkarachten. Denk hierbij aan het hebben van astma, allergieën of andere problemen.

Wat heeft je kind nodig?

Er zijn ook een aantal artikelen die je kind nodig heeft om naar school te gaan. Zo is het handig om een rugzakje aan te schaffen en daar een broodtrommel, een drinkbeker en wat gezonds, zoals fruit, in te stoppen. Verder kan je kind ook gymkleren nodig moeten hebben en is het handig om daar een apart tasje voor in te pakken. Verder wil je natuurlijk ook dat je kind zelfverzekerd naar school kan gaan. Dit doe je door mooie kinderkleding en kinderschoenen aan te schaffen. En laat je kind ook zelf kiezen waar hij of zij in wilt rondlopen op de eerste spannende dag.

Wat kan je verwachten na de éérste schooldag

Vol spanning stuur je je kind naar binnen voor de eerste schooldag, maar wat kan je nu verwachten als je je kind weer op komt halen? Ten eerste zal je kind waarschijnlijk heel blij zijn om jou weer te zien, maar wees ook blij als je kind niet direct naar buiten komt rennen. Dit kan een goed teken zijn dat je kind school heel leuk vond en nog niet weg wilt. Verder zal je kind veel indrukken opgedaan hebben en dit zal ook veel energie hebben gekost. Dit kan inhouden dat je kind te moe is om alle indrukken met jou als ouder te delen. Ga dus ook niet te veel vragen als je merkt dat je kind niet de energie heeft. De indrukken die ze hebben opgedaan zullen ze vanzelf aan jouw vertellen als ouder, maak je daar maar niet druk om. Tot slot is het handig om niet al te veel activiteiten rondom de eerste schoolweek te plannen. Het energielevel van je kind zal niet al te hoog meer zijn, en je kind zal blij zijn als hij of zij even niks hoeft.