Todhasosiegata
Image default
Recreation / Pets

Nederlandse kersttradities

Wat de gezellige decembermaand zo bijzonder maakt zijn natuurlijk de feestdagen. Kerstmis is voor de vele het hoogtepunt van het jaar. Samen met familie en vrienden besteedt je deze leuke tijd van het jaar, maar kerst zal niet natuurlijk niet zo geweldig zijn zoals het nu is zonder de leukste Nederlandse kersttradities.  Wij bespreken een aantal kersttradities die jouw het echte kerstgevoel geven.

Kerstboom

Wie aan kerstmis denkt, denkt natuurlijk direct aan de kerstboom. Maar waarom kopen we ieder jaar een kerstboom en versieren we deze met talloze versieringen? De traditie komt uit Frankrijk. Al in de 13e eeuw werden er bomen versierd die centraal stond voor de winterviering. De boom werd destijds versierd met kaarsen, goud en zoetwaren. Pas halverwege de 19e eeuw waaide deze traditie over naar andere West-Europese landen. In Nederland is de kerstboom niet meer weg te denken en het is de start van de kerstperiode. Na sinterklaas is de kerstboom in het huis te vinden en meestal tot drie koningen verdwijnt de kerstboom weer uit het huis.

Adventskalender

De adventskalender stamt uit de 19e eeuw. Advent is een term uit het christendom. Advent betekent de periode voor de kerst. Adventskalenders beginnen tellen 24 dagen af en achter de luikjes bevindt vaak snoepgoed voor kinderen. De kalenders zijn daarom ook populair onder kinderen.

Foute kersttrui

De foute kerst trui is een traditie die is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. In beide landen is het draagt iedereen met kerst een ‘ugly christmas sweater’ In Nederland wordt deze trend langzamerhand een traditie. Rond de kerst zijn er talloze varianten te vinden van lelijke kersttruien voor mannen en voor vrouwen. De regel voor de trui is simpel: hoe lelijker de trui, hoe beter.

Kerstfilm

Wie kent de typische kerstfilms niet? Jaarlijks met de kerst is de kerstfilm Home Alone te zien. Het is voor vele gezinnen een traditie om deze film samen te bekijken. Naast Home Alone zijn er nog andere typische kerstfilms zoals: The Polar Express, A Christmas Carol en The Sound of Music.

 

 

https://www.uglyxmas.be/be_nl/