Todhasosiegata
Image default
Recreation / Pets

Veranderende schoonheidsidealen

Schoonheidsidealen; het is een bijzonder begrip. Want wat een schoonheidsideaal nu is, kan in het verleden erg lelijk gevonden worden. Of bijvoorbeeld een schoonheidsideaal in het Westen kan in een land die niet die cultuur heeft, als ontzettend lelijk worden gezien. Maar wat zijn nu eigenlijk schoonheidsidealen?

Schoonheidsidealen zijn eigenschappen aan lichamen die in een cultuur in een bepaalde tijd mooi gevonden worden. Zo is nu bijvoorbeeld een ideaal het hebben van Witte tanden in plaats van gele tanden. Daarnaast is voor vrouwen een belangrijk schoonheidsideaal het hebben van een zandloperfiguur, waarbij de heupen, billen en borsten vol zijn en de buik slank is. Voor mannen is het schoonheidsideaal op het moment erg gespierd zijn. Wel moet er bij gezegd worden dat cultureel gezien schoonheidsidealen sterker spelen om het vrouwelijk lichaam dan het mannelijk lichaam, door het patriciaat.

Maar wat zijn dan schoonheidsidealen van vroeger die we nu echt niet meer snappen? Daar hoeven we niet lang voor terug in de tijd te duiken. Tot 100 jaar geleden was het schoonheidsideaal voor zowel mannen als vrouwen dat je dik en bleek moest zijn. Als je dik was, betekende dat namelijk dat je genoeg te eten had. En als je genoeg te eten had, was je rijk. De bleke huidskleur kwam ook van hetzelfde idee af. Als je bleek was, dan hoefde je niet op het land te werken en was je dus waarschijnlijk rijk, omdat je niet hoefde te werken voor je eten.

Ook zijn er schoonheidsidealen die nu nog in de mode zijn, waar wij in het Westen niks van snappen. Zo is er in Afrika een stam van mensen die het hebben van een zo lang mogelijke nek aantrekkelijk vinden. Vandaar dat ze vanaf kleins af aan om de zoveel tijd een nieuwe ring om hun nek dragen, om de nek in de groei uit te rekken.

https://witgebitnederland.nl/