Todhasosiegata
Image default
Recreation / Pets

Vergrijzing

Er zijn steeds meer ouderen in Nederland. In aantallen, maar ook in vergelijking met jonge mensen. Dit is iets wat voor veel problemen kan zorgen.

Maar laten we eerst even kijken waarom er zoveel ouderen zijn. Dat zijn allemaal mensen die net na de oorlog geboren zijn. De economie trok toen aan en voor mensen werd het dus mogelijk om veel kinderen te krijgen. Daarnaast verbeterde de gezondheidszorg, waardoor er veel minder kinderen stierven. Hierdoor kwam er een enorme golf van kinderen die geboren zijn in de jaren tussen 1945 en 1960.

Dit heeft in het verleden voor veel voordelen gezorgd. Want doordat er zo’n grote groep was geboren, waren er toen veel jonge mensen, die de samenleving weinig geld kosten. Daarnaast was er een hele grote groep die kon werken en een relatief kleine groep die te jong of te oud was om te werken en waarvoor dus betaald moet worden. Zo kon er veel economische vooruitgang geboekt worden.

Maar nu deze mensen wat ouder worden en langzaamaan allemaal stoppen met werken, komt er dus een hele grote groep ouderen bij waarvoor gezorgd moet worden, en die geen geld meer opleveren. Zo wordt het zorgstelsel erg duur, omdat er veel zorg is, maar steeds minder mensen werken om deze zorg te kunnen betalen voor de ouderen. Daarnaast raken de bejaardentehuizen ook overvol, maar zijn er te weinig mensen die werken in de zorg om meer bejaardentehuizen te bouwen. Daarom moeten mensen dus grotendeels thuis blijven wonen.

Dit kan gelukkig wel als het huis met valpreventie ouderen hulpmiddelen wordt voorzien. Zoals bijvoorbeeld hulpmiddelen die veilig douchen mogelijk maakt. Of bijvoorbeeld een traplift zodat men ook niet van de trap kan vallen. Daarnaast kunnen ook alle drempels worden weggehaald, die anders voor valgevaar zorgden. Zo zijn er dus wel wat oplossingen voor het probleem.

https://lavicta.nl/